Alle nieuwe premies van de zorgverzekeringen voor 2023 zijn bekend.

De zorgpremies gaan vanaf 1 januari bij alle verzekeraars omhoog. De meest afgesloten verzekeringen bij de grote vier (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) worden per maand tussen de 3,75 euro en 9,30 euro duurder.

Hogere kosten, hogere premie
Dat de prijzen dit jaar fors stijgen, komt niet helemaal als een verrassing. Met Prinsjesdag schatte het kabinet in dat de premies gemiddeld met een euro of 11 zouden stijgen per maand. In de praktijk blijkt die stijging dus vaak iets lager uit te pakken.

Dat de verzekeringen duurder worden heeft drie belangrijke redenen. Ten eerste stijgen de lonen in de sector. Daardoor wordt zorg duurder en dat moet worden betaald uit de premie. Ook de stijgende prijzen voor alles, van medicijnen tot hulpmiddelen, werken door in de premie. Daar komt nog bovenop dat we met zijn allen, vooral door de vergrijzing, ook meer zorg nodig hebben.

Toch zitten er flinke verschillen tussen verzekeraars. De één verhoogt maar met enkele euro's, de ander tot wel 18 euro per maand.

Dat komt doordat verzekeraars er voor kunnen kiezen om een deel van hun reserves in te zetten om de premiestijging te drukken. Dat doen ze vrijwel allemaal, maar hoeveel ze kunnen en willen interen op de reserves verschilt per verzekeraar, per jaar. Zo was bij NN, voorheen Nationale Nederlanden, de premie in 2022 juist wat aan de hoge kant.

Opvallend is dat Zilveren Kruis stopt met ZieZo Selectief, de goedkoopste zorgverzekering van Nederland. Het alternatief, ZieZo Basis, kost enkele tientjes per maand meer. En dat leidt op social media tot veel vragen en boze reacties bij klanten.

bron: https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5346476/verzekeraars-zorgpremie-duurder-zoek-op« Vorige pagina