Geen hogere boete bij te laat opzeggen studenten-ov

De verdubbeling van de boete voor oud-studenten die hun ov-studentenkaart niet op tijd inleveren gaat niet door. Het plan is onuitvoerbaar. De studentenorganisaties die eerder al in actie kwamen tegen dit ’onrechtvaardige’ plan zijn opgelucht.
Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde vorige maand voor een verdubbeling van de boete naar 150 euro per halve maand om onrechtmatig gebruik van het studentenproduct te voorkomen. Een plan van CDA en VVD. De daaropvolgende eis van D66 om de hogere boete niet te laten gelden voor studenten die hun kaart niet opzeggen maar ook niet gebruiken, blijkt echter onuitvoerbaar.

PRIVACY
Dat zegt onderwijsminister Jet Bussemaker. Uitvoeringsorganisatie DUO kan vanwege privacyredenen geen reisgegevens van studenten inzien. Hierdoor is het onmogelijk om oneigenlijk gebruik van de kaart na afronding van de studie vast te stellen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zijn blij met dit besluit. Zij spraken eerder al van een onrechtvaardig plan. „Het is van de zotte om de boete te verdubbelen terwijl de informatievoorziening niet eens deugt”, zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb. „Het is dan ook een goede zaak dat studenten niet nog harder gestraft gaan worden dan nu al het geval is.”

AUTOMATISCH AFLOPEN
Beide studentenorganisaties benadrukken dat er betere oplossingen te bedenken zijn dan het beboeten van studenten. Het liefste zien zij dat de ov-kaart automatisch afloopt als het reisrecht van een student niet meer geldig is. Volgens Bussemaker is dit echter ook niet mogelijk.

Volgens Jan Sinnige, voorzitter van het ISO, zou er al veel verbeteren als de informatievoorziening over het gebruik van de ov-kaart verbetert. „Studenten moeten nog steeds naar een NS-automaat om hun product eraf te halen en worden slecht geïnformeerd over wanneer dat moet. Zonder fatsoenlijke informatievoorziening leg je geen boetes op. De voorkant moet eerst op orde komen, voordat je aan de achterkant geld gaat vragen.”

Ongeveer de helft van de studenten vergeet zijn abonnement stop te zetten. Hierdoor is in 2014 en 2015 voor ruim 56 miljoen euro aan boetes geïnd.

Bron: metronieuws.nl



« Vorige pagina