Geld lenen kost geld: zo gaan telefoonabonnementen veranderen in 2017

Als je een telefoonabonnement afsluit, sta je vast niet stil bij de gevolgen die dat kan hebben op de hoogte van je hypotheek. Vanaf 1 januari 2017 moet je daar toch rekening mee houden. Wij leggen uit wat deze aangescherpte telecomwetgeving voor jou betekent.

BKR Telefoon krediet in 2017, dit gaat er veranderen

Het afsluiten van een mobiel abonnement waarbij de kosten van de telefoon (telefoonkrediet) in het abonnement zijn verwerkt, wordt voortaan gezien als een lening, waarop regels uit de Wet op financieel toezicht van toepassing zijn. Je kunt veel abonnementen dan niet meer afsluiten zonder dat je er een BKR registratie aan overhoud.

Deze gegevens worden bekeken en gebruikt bij het berekenen en afsluiten van een hypotheek. In dit artikel leggen we precies uit wat de nieuwe regels rondom telefoonkrediet zijn, waarom ze worden doorgevoerd en wat de uitzonderingen zijn. Om het overzichtelijk te houden, bespreken we de verschillende onderdelen punt voor punt.

Wat verandert er voor jou bij het afsluiten van een abonnement
Met deze vier uitzonderingen krijg je geen telefoonkrediet
Wat kunnen de gevolgen zijn van een telefoonkrediet op je hypotheekaanvraag
Waarom de nieuwe regels worden doorgevoerd
BKR telefoon

Wat verandert er voor jou bij het afsluiten van een abonnement

Abonnementen waar een smartphone bij zit, worden gezien als een koop op afbetaling. Hier zijn nieuwe regels aan verbonden. Dit merk je direct bij het afsluiten van een nieuw abonnement. De volgende regel vat het nieuwe systeem samen:

Zijn de kosten van je mobiele telefoon binnen je abonnement hoger dan €250,- dan moet je bewijzen dat je het toestel ook echt kunt betalen.

Dit doe je door een inkomenstoets af te nemen, waarbij je informatie over je inkomen en woonlasten overhandigt. Kost de smartphone binnen je abonnement 250 euro of meer, dan word je bovendien aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Omdat je voor bijna alle populaire smartphones van het moment al meer dan €250,- kwijt bent, is dit in de praktijk bijna altijd het geval. Vooral deze verplichte BKR-registratie is belangrijk, omdat dit gevolgen kan hebben op de hoogte van je hypotheek.

Vanaf 1 januari wordt de telecomwetgeving aangescherpt en is de registratie bij het BKR op basis van het telefoonkrediet van toepassing. En vanaf 1 mei is het verplicht voor de telecomaanbieder om de inkomenstoets uit te voeren bij een telefoonkrediet hoger dan €250,-. Mei is een uiterste datum en de kans bestaat dat de ene provider eerder overstapt op deze nieuwe regeling dan de andere.

iPhone 7 cameratest

Met deze vier uitzonderingen krijg je geen telefoonkrediet

Zoals bij iedere wet zijn er ook in dit geval de nodige uitzonderingen. Wil je geen telefoonkrediet, dan kun je op deze vier manieren onder de nieuwe regelgeving uitkomen.

Als er geen toestel bij het abonnement zit, gelden de regels niet. Voor prepaid en sim-only abonnementen gaat het dus niet op, aangezien er geen telefoon op afbetaling aan verbonden is. Je betaalt in dit geval maandelijks voor een dienst (het abonnement) en dat is niet hetzelfde als een lening.
Als je het toestel bij je abonnement in één keer of in maximaal drie maanden afbetaalt, gaan de regels niet op. Je koopt in dat geval geen toestel op afbetaling, of betaalt zo snel terug dat het niet onder de nieuwe regelgeving valt.
Zakelijke abonnementen zijn uitgesloten van deze regeling.
Vooralsnog zijn er weinig providers die het aanbieden, maar toestellen die je huurt of leaset vallen eveneens niet onder het nieuwe beleid. Je geeft deze toestellen na de abonnementsduur immers weer terug, waarmee het geen eigendom van jou is en je het apparaat dus niet koopt op afbetaling.
Wat kunnen de gevolgen zijn van een telefoonkrediet op je hypotheekaanvraag

Als je een hypotheek afsluit – wat ook een koop op afbetaling is – wordt er een soortgelijke inkomenstoets gedaan. Het wel of niet hebben van een BKR-registratie speelt hierin mee, net zoals de hoogte van je studieschuld of andere leningen die je nog hebt lopen.

Dit zorgt ervoor dat afhankelijk van de hoogte van je inkomen en de hoogte van je abonnement, je maximale hypotheek lager wordt. Dat kan hard gaan, in het bijzonder voor gezinnen, omdat de telefoonabonnementen van minderjarige kinderen die ouders betalen ook worden meegenomen in de berekening.

Stel dat je een gemiddeld inkomen van €35.000 per jaar hebt, samen met een smartphone-abonnement van €25,- per maand. Dan valt je maximale hypotheek al zo’n €7.000,- lager uit. Veel abonnementen waar een toestel bij inbegrepen is, zijn echter duurder. Een abonnement van veertig of zestig euro per maand resulteert daarmee al snel in een maximale hypotheek die ruim tienduizend euro lager uitvalt.

BKR telefoon

Waarom worden deze regels doorgevoerd?

Deze nieuwe regels worden doorgevoerd om de consument te beschermen. Je kunt je afvragen of de gevolgen van je telefoonkrediet niet te groot zijn voor je hypotheek, maar het zorgt er wel voor dat mensen die er eigenlijk geen geld voor hebben, geen prijzig abonnement meer kunnen afsluiten.

Daarnaast zijn providers en verkopers vanaf 2017 verplicht om de kosten van een abonnement duidelijker in kaart te brengen. Dit maakt het voor jou een stuk duidelijker om te zien hoeveel je nu echt kwijt bent voor je abonnement en hoeveel voor je telefoon. De prijs wordt voortaan duidelijk gecommuniceerd, en een smartphone voor 0 euro aanprijzen bij een abonnement mag niet meer. Een iPhone 7 abonnement voor 40 euro per maand verandert in een abonnement van 15 euro per maand, gecombineerd met een iPhone 7 toestel voor 25 euro per maand. Daarbij zal je voortaan gewaarschuwd worden door de welbekende tekst “Let op: Geld lenen kost geld”.

Bron: www.iphoned.nl« Vorige pagina